5 Aralık 2009 Cumartesi

YAYIN HAKLARI VE SÜPER LİG



Muhtemelen bu ayın sonunda yapılacak yeni ihale. Tam 10 yıldır Digitürk’ten izledik annemizin ligini. 10 yıl boyunca 1 milyar dolar verdi kulüplere Digitürk. Geçtiğimiz yıl İngiltere Premier Lig ekipleri yayın ücretlerinden dolayı kazan kaldırmışlardı . Yayın haklarını ellerinde bulunduran kanal, kulüplere yılda 1,4 milyar euro veriyor. Dolar değil euro. Yani Digitürk’ün 10 yılda verdiğinin neredeyse 2 katını 1 yılda veriyor İngiliz yayın kuruluşu. Çin’de 200 milyon kişinin Premier Lig izlediğini bilenler için rakamlar normal gelebilir. Ürün kaliteli olunca rağbet görüyor. TV8 kanalı, Premier Lig'i Türkiye’de yayınlamak için 10 haftasına 75.000 bin euro verdi 4 yıl önce. Yani sezonu 285 bin euro. Şimdiki yayıncı kuruluş Digitürk 5 milyon dolara yayınlıyor Premier Lig maçlarını. Yayın gelirleri Fransa’da da havuz sistemiyle oluşturuluyor. Oradaki yıllık gelir 660 milyon euro. Yayın haklarını elinde bulunduran kanal Canal Plus. İspanya ve İtalya’da ise havuz sistemleri mevcut değil. Ancak oradaki gelirler de Süper Lig’in kat kat üzerinde. Almanya’da 500 milyon euroya denk geliyor TV gelirleri. Ancak Panzerlerin en büyük kaynakları sponsorluklar.

Ay sonu yapılacak ihalede 10 yılda kazanılan parayı 4 yılda kazanmayı hedefliyor Futbol Federasyonu. Eski yayıncı Digitürk’ün yanı sıra D-Smart, NTV ve Türk Telekom’un girmesi bekleniyor ihaleye. Yeni sistem futbol severleri üzeceğe benziyor. Artık maç özetlerini maçtan 45 dakika sonra değil, haftanın son maçının bitiminden 12 saat sonra izleyebileceğiz. Maç görüntüleri ancak Pazartesi gündüz 12’de kanalların ellerine ulaşacak.

İhaleye girecekler arasında bir kurum dikkat çekiyor. Türk Telekom. Yayın haklarını almaları halinde TRT maçları şifresiz yayınlayacak. Bu sezon Arjantin Ligi’nde olduğu gibi. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de bu Güney Amerika ülkesini model aldıklarını söyledi. Ancak orada, şartların elverişsizliği ve de siyasetin futbola girmesi nedeniyle şifresiz yayınlanıyor maçlar. 7 Ağustos’ta başlaması gereken lig, takımların borçları nedeniyle başlayamıyor. Arjantin Futbol Federasyonu(AFA), tam 18 yıldır yayın haklarını elinde bulunduran kanala yılda verdiği 50 milyon euroyu arttırmasını talep ediyor. Yanıt olumsuz olunca, seçim arifesinde ülkenin kadın başkanı olaya müdahale ederek yayınları devlet televizyonu olan Kanal 7’ye veriyor. Maçların da şifresiz yayınlanacak olması da ülkemizdeki kömür dağıtma nedenleriyle birebir örtüşmekte. Yılda 110 milyon euro kazanacak kulüpler.

Ay sonundaki ihalelerde en zayıf halka NTV. Premier Lig’i kaybettikten sonra Almanya Bundesliga ile avunmaya çalıştılar. Fuat Akdağ ve spikerler Premier Ligi’ne özlemlerini saklayamadıklarını sık sık dile getirdiler. Kazanmalarını Ercan Taner’den dolayı isterim. Üst üste gelen vergi cezalarından dolayı Aydın Doğan’ın D-Smart’ının yayın ihalesinde ne yapacağını merak ediyorum. Kazanmalarını spikerlerinden dolayı ve de müşterilerine “keriz” yerine koyduklarından dolayı istemem. Türk Telekom ise kapalı kutu. Digitürk ise temennimiz.