22 Aralık 2009 Salı

19 YIL ÖNCE, 19 YIL SONRA



Birinci resim yaklaşık 19 yıl öncesine ait. Türkiye’de bir ikinci lig müsabakası. Yer İzmir Atatürk Stadı. Sezonun sondan bir önceki maçı olan Göztepe Karşıyaka maçına tam 80 bin futbolsever geliyor. Federasyonun kaynaklarına göre Türk topraklarındaki en fazla seyircinin bulunduğu maç Atatürk Olimpiyatı’ndaki Galatasaray Fenerbahçe derbisi. 73 bin futbolsever takip etmiş bu derbiyi. Resmi kaynaklara göre 1981’in Mayıs’ındaki Göztepe Karşıyaka maçını 60 bin kişi izlemiş. Fakat aradan kaynayanlarla birlikte bu rakam Guinness Rekorlar Kitabı’nca da 80 bin. Futbolun sadece futbol olduğu o dönemde bir ikinci lig maçını 80 bin kişi takip ediyor. Hem de geçen sezon Turkcell Süper Lig’in ortalaması 20 bin küsürken. The Guardian’a göre birinci liglerde oynanmayan en popüler maç.


İkinci resim 9 gün öncesine ait. Yer Şanlıurfa. 17 yılda biten GAP Arena stadı, hınca hınç dolu. 19 yıl önceki o özlenen tablonun bir benzeri. Hem de Şanlıurfa’da. Resmi kaynaklara göre 25 binin üzerinde taraftar gelmiş maça. Burası Türkiye tabi, resmi kaynaklarla gerçek birebir örtüşmüyor. Bunu teyit eden PFDK oldu. Şanlıurfaspor’a 1.500 lira ceza kesildi. Nedeni ise kapasite aşımı. Cezanın ardından Şanlıurfaspor yönetimi, 30 binin üzerinde taraftarın stada gelmesini teyit eden bu cezaya cevap olarak teşekkür mektubu gönderecekler.

19 yıl önce 80 bin kişinin geldiği maç Guinness Rekorlar Kitabı’na giriyor, The Guardian’da haber oluyor. 19 yıl sonra da Urfa’da fazla seyirci nedeniyle ceza kesiliyor. Kesilen ceza sembolik de olsa futbolsever olarak PFDK’ya teşekkürlerimi sunuyorum.