2 Aralık 2009 Çarşamba

MANCHESTER UNİTED, SIR ALEX FERGUSON VE TÜRK TAKIMLARI



Manchester - Beşiktaş maçını izlemeyen birisine “Beşiktaş, Old Trafford’dan 5-0 mağlubiyetle ayrıldı” deseydiniz muhtemelen şaşırmazdı. Böyle bir olasılığın varlığına rağmen Old Trafford’dan galibiyetle dönmek başarıdır diğer büyük takım tafartarlarınca küçümsense de. Ağız ishalinden muzdarip birkaç internet sosyali, forumlarda “ne var bunda biz de yendik” gibi ucuz söylemler sarf ediyorlar.


Evet, Türk takımlarıyla her eşleşmeden illa ki bir zarar uğruyor Kırmızı Şeytanlar. Tarih 1993. Yer Old Trafford. Galatasaray erken yıkıma uğramaya başladığı maçı bırakmıyor ve 3–3 berabere kalıyor. Elbette beklenmedik bir beraberlikti bu. Türk yöneticiler arasında doruktaki adam Şenez Erzik bile Old Trafford yerine Camp Nou’yu tercih ediyordu Barcelona maçı için. O derece umutsuzdu ki Camp Nou’da kendisine maçın sonucu geldiğinde emin olamıyordu. 3-3’ün rövanşında Ali Sami Yen’deki maç 0–0 bitiyor, Galatasaray adını “rüyalar tiyatrosu”na yazdırıyordu. Dünya devi Manchester elenmişti. UEFA bile Kırmızı Şeytanların kış aylarına girmeden Avrupa Kupalarından elenmesini kabullenemiyordu ki formül üretti. Şampiyonlar Ligi ön elemesinde elenen takımlara UEFA Kupası yolu açılmıştı. O dönemde takımın başında Sir Alex Ferguson vardı. Tarihler 1996’yı gösterdiğinde bu sefer sahneye Boliç çıkıyordu. O tarihi şutu değil Scmicheal, tüm Michealler gelseydi kurtaramazdı Ümit Aktan’a göre. O golle 40 yıl sonra evinde kaybediyordu Cantona ve arkadaşları. Takımın başındaki isim Sir Alex Ferguson’du. 2004 Aralık’ında Şampiyonlar Ligi’ndeki en ağır mağlubiyetlerinden birini Şükrü Saraçoğlu’nda alıyordu Kırmızılar. Bu sefer Ronaldo ve arkadaşları olarak. Kahramansa Avrupa’da ilk Hat-trick yapan Tuncay Şanlı’ydı. Takımın başındaki isim yine Sir Alex Ferguson’du. Tıpkı 23 yıldır olduğu gibi. Ve tarihler 25 Kasım 2009, yer yine Old Trafford. Kahraman ise Şampiyonlar Ligi tarihinde tek galibiyeti bulunan Beşiktaş. Ne ilginçtir ki o tek galibiyet de İngiltere’den geldi. Manchester United’ın başında yine ağzındaki sakızıyla Sir Alex Ferguson vardı.

Bu zaferlerin ortak özelliği, Manchester United'a karşı kazanılmış olmaları. Değişik teknik adamlarla ulaştık bu zaferlere. Ancak bu maçlarda değişmeyen tek şey vardı. O da Ferguson. Manchester’a geldiğinden bu yana 23 yılda toplam 92 teknik direktör değiştirmiş 4 büyükler. Şimdi hangi takımımızın Manchester zaferi daha iyi sorusunun bir anlamı var mı?