7 Ekim 2009 Çarşamba

"ANNECİĞİM MACARLAR GELİYORR!.."



Belki de dünya futbolunun en bahtsız ülkesidir Macaristan. Yıllarca dünyaya kök söktürmüş olmalarına rağmen başarılarını tescillendiren bir kupaları dahi yoktur dünya kupalarında. İki kez final oynamalarına rağmen… İki kez finalde kaybetmenin acısı öylesine büyüktür ki; 1952 Helsinki Olimpiyatları’ndaki şampiyonluklarıyla bile övünememektedirler. Sevinçlerinden haykıramadıkları başarılarının arasında 13-1’lik tarihi Fransa galibiyeti ve 7 gollü İngiltere zaferleri de vardır. Ayrıca, Puşkas önderliğindeki ekip 1950–1956 yılları arasında yalnızca bir kez mağlubiyet yüzü görmüştür.

Daha sonra efsane kadro Honved - MTK Budapeşte rekabetinin kurbanları olmuşlardır. O efsane kadronun ardından zaman zaman Dünya Kupalarına katılma başarası gösteren Macarlar’ın son olarak katıldıkları turnuva 1986 Dünya Kupası. O tarihten bu yana Macarlar, tarihin tozlu sayfaları arasında kalan başarılarını özlemle anmaktalar.

Kendini arayan Macar Milli Takımı 90’dan sonra ne yaptıysa başarıya bir türlü ulaşamadı. Panzerler’in efsane oyuncusu Lothar Matteus’la da başarıyı yakalayamayan Macarlar, Ronald Koeman’ın kardeşi Erwin Koeman ile çıkışa geçti. Uzun bir aradan sonra Dünya Kupası finalleri, bu küçük Orta Balkan ülkesine bu kadar yakın olmamıştı. Portekiz, Danimarka, İsveç gibi takımların bulunduğu grupta 13 puana sahipler. Dünya kupası yolunda Portekiz ve Danimarka deplasmanlarından galip gelirlerse Afrika’ya gidebilirler. Puşkas’ın çocukları eğer Dünya Kupası’na katılamazsa da klasmanda daha üst sıralarda yer alacaklar. Dünya Kupası elemeleri kuraları sırasında 90’larda olan Macarlar şimdilerde 47. sıradalar.

Macaristan futbolunun çıkışı Milli takımıyla sınırlı değil. U-20 takımı Mısır’da düzenlenen turnuvayı Brezilya’nın ardından 3. tamamladı. Alt turnuvalardaki bu başarılar Milli takıma ne zaman yansır veya Türkiye gibi ellerindeki potansiyeli kullanabilirler mi bilinmez ama Macar futbolu son dönemde ivme yakaladı. Şimdi içinizden “Debrecen’i unuttun” diyebilirsiniz. Evet, 14 yıl sonra bir Macar takımı Kupa 1’de fakat şunu da hatırlatmak gerekir. Michael Platini göreve gelmeden 3. sınıf Dünya Ülkelerinden oy alabilmek için büyük liglerin ŞL.’ye gönderdiği takım sayısını azaltacağı sözünü vermişti. Bunun yerine ŞL. Ön eleme sisteminde değişiklik yapıldı. Debrecen de bu piyangodan yararlanıp Levski Sofya gibi kendi ayarındaki takımı eleyebildi. Liverpool’a 1-0, Lyon’a 4-0 yenildiler. Bence o gruptan 1 puan almak bile başarıdır…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder